Home activiteiten

 

 

 

 

 

 

 

Egio (Aiyio)


Dit is een niet-toeristische Griekse stad met zo´n 25.000 inwoners. Hier zijn alle voorzieningen op het gebied van supermarkten, restaurants, barretjes, winkels en gezondheidszorg. Langs de kust zijn een aantal uitgaansmogelijkheden, waar je niet snel buitenlandse toeristen zult tegenkomen. Met de Engelse taal kom je vaak een heel eind, maar je moet niet versteld staan wanneer er alleen Grieks gesproken wordt. Dit laatste kan zelfs ook bij de tandarts voorkomen. Stap je een taverna binnen, verwacht geen menukaart in het Engels. De kelner is altijd graag bereid om je uit te leggen wat je er kunt eten.
 ‘s Avonds is het leuk om uit eten te gaan bij Orestis van Giorgos Tyrannis. Dit restaurant is vanuit Spiti Ostria gezien zo’n 100 m voorbij de jachthaven. Dagelijks wordt hier verse vis verwerkt. Wij waren aanwezig bij de aankomst van een vissersboot die een tonijnvis van 50 kilo aan boord had. Verser kan toch niet.


Wanneer je voorbij het restaurant loopt dan kom je langs wat ingestorte pakhuizen. Hier is tegenwoordig een soort van gemeentelijke Openbare Werken gevestigd. Aan alles zie je dat de (gemeentelijke) overheid weinig geld te besteden heeft. Een stukje verder verlaten gebouwen aan het water. Rond 1850 was Egio een zeer welvarende stad. Er werd veel geld verdiend met de handel in rozijnen. Veel helaas vervallen gebouwen in de stad herinneren aan deze glorietijd. Crisis na crisis heeft de stad en Griekenland geen goed gedaan. In 1995 is hier een flinke aardbeving geweest. Het grootste deel van de binnenstad is toen ingestort. Nu zien we veel nieuwbouw maar ook nog steeds gaten in bebouwde straten, waar nog niets mee gedaan wordt. Verder zie je een spoorlijn langs de kade. Tot ongeveer 2008 liep hier de spoorlijn die Athene met Patras verbond.

De nieuwe dubbelsporige spoorlijn is al jaren in aanbouw. Het spoor is inmiddels klaar van Athene (vliegveld) tot Diakofto. Nog zo’n 13 km te gaan naar Egio.


Zuidelijk van het spoor heb je vele bars en taverna’s: Touristiko, Delmar, Apotiki en Cityzen en zijn altijd drukbezocht. Goed eten en drinken voor een aantrekkelijke prijs!
Loop of fiets je voorbij de oude haven dan zie tegen de bergwand de kerk Panagia Tripiti.


In Egio kun je het Archeologisch Museum bezoeken. Wanneer je vanaf de zee via De Trap naar boven gaat, houd je rechts aan. Je komt langs de winkel Bouketo Ballonia. Nog even rechtdoor en je bent er.
Schuin tegenover het museum heb je een hele leuke lunchtaverna. Zeker de moeite waard om hier gezellig te gaan zitten en wat te eten en drinken. Elke zaterdag is er in het centrum een markt waar kleding, schoenen, groenten en allerlei kleingoed worden verkocht. Let eens op de zigeunervrouwen die kleding te koop aanbieden voor natuurlijk de allerlaagste prijs.


Vergeet tijdens je (zomer)vakantie in Egio het openluchttheater niet. Hier worden tal van moderne en klassieke uitvoeringen ten tonele gebracht.

Home activiteiten