Home activiteiten

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanaal van Korinthe

Het Kanaal van Korinthe is een kanaal op zo´n 100 km ten westen van Athene. Al voor Christus werden pogingen ondernomen om een vaarweg aan te leggen op de landengte van 6343 m tussen de Golf van Korinthe en de Saronische Golf. De schepen konden dan de stormachtig Kaap Malea aan de zuidpunt van de Peloponnesos vermijden. De laatste graafpoging in 1882 leidde tot de opening van het kanaal in 1883 zoals we dat nu nog kennen. De scheepvaartroute van de Adriatische Zee naar Athene is door het kanaal 325 km korter geworden.


Wanneer je op de oude brug gaat staan, dan heb je een prachtig zicht op het op dat punt 70 m dieper gelegen kanaal. Wij zijn in augustus 2000 zelf door het kanaal gevaren. Een gebeurtenis om nooit meer te vergeten.

Ten zuidoosten van de zuidelijke ingang ligt het antieke Isthmia, ooit een centrum gewijd aan de eredienst van de zeegod Poseidon, waar om de twee jaar de Isthmische Spelen plaatsvonden. Interessant zijn de goedbewaarde resten van de startpoortjes van het stadion.

Bij de noordelijke ingang, dus aan de kant van de Golf van Korinthe, zijn resten van het plaveisel van de diolkos te vinden. De diolkos zijn lage karren getrokken door ossen. Deze karren werden gebruikt om schepen over de landengte te vervoeren.

Wil je een tocht door het kanaal maken, klik op info.

Home activiteiten