Home activiteiten

 

 

Klooster Mega Spileo

Volgens veel mensen is Klooster Mega Spileo(Grote Grot) het oudste klooster van Griekenland en één van de meest indrukwekkende Christelijke Orthodoxe bedevaartoorden. Het ontleent zijn naam (Spileo = grot) aan de grot waar de icoon van de Maagd Maria werd gevonden.

De geschiedenis van het klooster
Het klooster van Mega Spileo werd gebouwd in 362 na Chr. door de monniken Simeon en Theodoros die uit Thessaloniki afkomstig waren. Elk van hen zag een visioen en zij kregen de opdracht om van Jeruzalem naar Achaia te gaan om de icoon van de Maagd Maria te vinden Deze icoon is gemaakt van mastiek door Lucas de Evangelist. Na vele omzwervingen ontmoeten de beide monniken een jonge herderin, Efrosini, die hen leidde naar de grot waar de icoon zich bevond. De twee monniken namen het icoon uit de grot en reinigden deze heilige plaats door het verwijderen van de planten. Toen ze de takken verbrandden, sprong een draak heftig naar de uitgang van de grot en het werd gedood door de bliksem.
Vervolgens begonnen veel andere pelgrims naar deze regio te komen. Het klooster begon te bloeien en het werd een centrum van de Orthodoxie en hellenisme door de eeuwen heen. Het speelde een belangrijke rol in de Griekse revolutie van 1821 en het was een ongenaakbaar vesting voor de veroveraars. De dappere heldhaftige antwoord van de abt, Damaskinos in juni 1827 aan Ibrahim is bekend: "Het is onmogelijk voor ons om te buigen voor jou. Als je hier gekomen om ons te bevechten en van ons te winnen, zul je niet iets slecht doen, omdat je gewoon priesters verslaat. Echter, als je verliest, zul je schamen ". En inderdaad, Ibrahim werd verslagen na een epische strijd en de hulp van de Maagd Maria.


In december 1943 werd het klooster door de nazi's geplunderd, verbrand en doodde 16 mensen, onder wie bezoekers, ondergeschikten en monniken. Ze gooiden ze van een hoge rots. Het klooster overleefde al vier grote branden in de 840, 1400, 1600 en in 1934. Maar de icoon van de Maagd Maria steeds bleef intact.

In het klooster zijn belangrijke heilige en nationale relikwieën, een zeldzame banner, de nationale kostuums, een waardevol kruis gemaakt van het Heilig Kruis en de evangeliën in perkamenten. In een speciale kapel zijn veel iconen, reliekhouders met veel relieken te vinden evenals de hoofden van de oprichters van het klooster.
Het klooster viert op 15 augustus de feestdag van de Dormition van de Maagd.

De omgeving
Het klooster van Mega Spileo is gebouwd in de schaduw van een steile rots op de berg Helmos. Het past perfect bij het wilde en indrukwekkende landschap van deze regio; het is gebouwd op een hoogte van 940 m. Dit acht verdiepingen tellend klooster is gebouwd op de rotsen op tien km afstand van Kalavrita. Je kunt het bezoeken met de auto of te voet via het pad van Zachlorou.

Let wel: korte broeken en onbedekte schouders zijn niet toegestaan in het klooster.

Home activiteiten